Waarom digitale boekhouding in opkomst is

Waarom digitale boekhouding in opkomst is
Auteur: David Krapels - 16 juni 2020 Waarom digitale boekhouding in opkomst is van boekhouderkaart.nl
Digitale boekhouding

Ieder bedrijf of iedere ondernemer weet wel ongeveer wat er bij de boekhouding komt kijken. Wat echter niet altijd even duidelijk is, is hoe digitale boekhouding dan in zijn werk gaat. Hoe zorg je voor een digitale boekhouding? En waar moet je allemaal op letten?

In de basis bestaat een digitale boekhouding puur uit het digitaal invullen, bijhouden en beheren van alles wat met je boekhouding te maken heeft. En dan wordt er direct een belangrijk onderscheid gemaakt tussen ‘offline’ digitale boekhouding en ‘online’ digitale boekhouding.

Offline digitale boekhouding

Bij offline digitale boekhouding moet je meer denken aan het inmiddels ietwat ouderwetse installeren van een boekhoudprogramma op één computer. Dat wil zeggen; alleen op die ene computer heb je toegang tot het programma. Nu kun je er uiteraard voor kiezen om deze op meerdere computers te installeren. Maar dan nog zit je met een probleem. Stel nu dat je niet in de buurt van die computers bent? Bijvoorbeeld omdat je op zakenreis of vakantie bent? Of ergens anders waar je geen toegang hebt tot die specifieke computer? Dan kun je niks bekijken, aanpassen of verzamelen. Dit in tegenstelling tot online digitale boekhouding.

Online digitale boekhouding

Een online digitale boekhouding wordt volledig online aangeboden. Dit betekent dat je alleen een internetverbinding nodig hebt om er gebruik van te maken. De software waar je boekhouding in geregeld is, is niet meer aan één of meerdere specifieke computers verbonden. Slechts met bijvoorbeeld een toegangscode heeft een nieuwe medewerker direct toegang tot jouw digitale boekhouding. Wel zo handig om altijd en overal gebruik te kunnen maken van deze informatie. En gaat er iets mis op je eigen computer of, in het ergste geval, op alle computers binnen het bedrijf? Dan zijn er back-ups aanwezig van alle gegevens. Geen reden tot zorgen dus.

De shift van offline naar online

Ondertussen wordt meer en meer duidelijk dat een online digitale boekhouding superieur is aan alle voorgaande manieren van het regelen van de boekhouding. Zo rond het jaar 2000 waren er bijna helemaal nog geen bedrijven die de boekhouding via de computer regelden. Het gebeurde allemaal fysiek. Iets wat relatief vaak tot allerlei problemen leidde. Bestanden waren zoek of gingen in rook op bij een brand. En aangezien er geen back-ups waren, leverde dat nogal wat problemen op. Vervolgens gingen bedrijven langzaam maar zeker de shift maken van fysieke boekhouding naar offline digitale boekhouding. Echter leverde dit ook enkele eerder beschreven problemen op. Het was nog niet ideaal. En toen kwam online digitale boekhouding.

Online digitale boekhouding, de norm

Tegenwoordig is online digitale boekhouding de norm geworden. Het is simpelweg op bijna alle vlakken een betere methode om de boekhouding op orde te krijgen. Dankzij de overzichtelijke programma’s kun je vaak heel makkelijk vinden wat je nodig hebt. Deze tijdswinst is voor bedrijven essentieel. En daarbovenop leveren bijna alle aanbieders van digitale boekhouding ook verregaande ondersteuning voor de gebruikers. Zit je met bepaalde problemen en kom je er even niet uit? Dan staat er direct hulp voor je klaar.

Digitale boekhouding uitbesteden

Klinkt dit allemaal positief maar hou jij je liever bezig met ondernemen? Dan is het misschien tijd om je boekhouding uit te besteden aan een professional. Dat kan gemakkelijk via onze website!