Kosten BV oprichten

Kosten BV oprichten
Auteur: admin - 7 september 2022 Kosten BV oprichten van boekhouderkaart.nl

BV oprichten kosten

Als ondernemer heeft u veel verschillende bedrijfsstructuren om uit te kiezen. Elke structuur heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een bedrijfsstructuur die populair is onder ondernemers is de BV, of Besloten Vennootschap. Deze ondernemingsvorm wordt vaak gekozen omdat de winst lager wordt belast en omdat u niet privé aansprakelijk bent. Bent u ook van plan om een BV op te richten? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal eenmalige kosten. Denk aan inschrijfgeld voor de Kamer van Koophandel, startkapitaal of kosten van een notaris. Hieronder bespreken we alle kosten die komen kijken bij het oprichten van een BV.

Eenmalige kosten bij het oprichten van een BV

Er zijn verschillende eenmalige kosten verbonden aan het oprichten van een BV, waaronder:

 • De inschrijfkosten voor de Kamer van Koophandel: Deze kosten liggen doorgaans rond de €75,-
 • De kosten van een notaris: Het opstellen van de statuten voor uw BV kost doorgaans tussen de €500 en €1.500
 • Opstartkapitaal: Om een BV op te richten, heeft u minimaal €0,01 aan startkapitaal nodig
 • Doorlopende kosten na het oprichten van een BV

Lopende kosten van een BV

Uiteraard zijn er ook lopende kosten verbonden aan het runnen van een BV. Deze kosten zijn onder andere:

 • De jaarlijkse belastingaangifte: U zult jaarlijks voor uw BV aangifte moeten doen bij de Belastingdienst
 • De aangifte loonheffingen: Als u werknemers in dienst heeft, moet u ook elk kwartaal loonaangifte doen bij de Belastingdienst
 • De aangifte omzetbelasting: Als uw onderneming is geregistreerd voor de BTW, moet u elk kwartaal aangifte BTW doen

Verschillen tussen een BV, VOF en Eenmanszaak

Als u een eigen bedrijf begint, moet u kiezen welke rechtsvorm het meest geschikt is voor uw onderneming. De meest voorkomende ondernemingsvormen in Nederland zijn de eenmanszaak, de maatschap (VOF) en de besloten vennootschap (BV). Maar wat zijn de verschillen tussen deze ondernemingsvormen?

Een eenmanszaak is een onderneming die eigendom is van één persoon. Deze ondernemingsvorm wordt daarom ook wel een eenmanszaak genoemd. Het voordeel van een eenmanszaak is dat deze eenvoudig is op te zetten en dat u volledige zeggenschap heeft over uw bedrijf. Het nadeel is echter dat u persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden van de onderneming. Dit betekent dat er beslag kan worden gelegd op uw privévermogen als de vennootschap haar schulden niet kan betalen.

Een maatschap (VOF) is een vennootschap die eigendom is van twee of meer personen. De vennoten zijn gezamenlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Dit betekent dat niet alleen beslag kan worden gelegd op het vermogen van de VOF, maar ook op het privévermogen van de vennoten.

Een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV) is een vennootschap waarvan de aandelen in handen zijn van een of meer aandeelhouders. De aandeelhouders zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Dit betekent dat alleen op het vermogen van de vennootschap beslag kan worden gelegd als zij haar schulden niet kan betalen.

Zoals u ziet, zijn er verschillende bedrijfsvormen waaruit u kunt kiezen wanneer u uw eigen bedrijf begint. Het is belangrijk om te overwegen welke vorm het meest geschikt is voor uw bedrijf. Als u niet zeker bent, kunt u altijd contact opnemen met een juridisch adviseur voor advies.

Verschillen tussen kosten BV en Eenmanszaak

Het grootste verschil in kosten tussen een BV en een eenmanszaak is de belastingdruk. Een eenmanszaak wordt belast als persoonlijk inkomen, wat betekent dat de ondernemer inkomstenbelasting betaalt over de winst van de onderneming. Een BV is belast als bedrijfsinkomen, wat betekent dat de onderneming vennootschapsbelasting betaalt over haar winst. Het tarief van de vennootschapsbelasting bedraagt momenteel 20%, terwijl het hoogste marginale tarief van de inkomstenbelasting 52% bedraagt. Dit betekent dat een BV fiscaal voordeliger kan zijn.

Een ander verschil is dat een eenmanszaak die valt onder de KOR niet BTW-plichtig is en een BV wel. Dit betekent dat een eenmanszaak geen btw in rekening hoeft te brengen over zijn verkopen, maar hij kan ook geen aftrek doen.

Schakel een boekhouder in bij de oprichting van je BV

Bij de oprichting van een BV komen veel administratieve processen kijken. Het is daarom raadzaam om een accountant of belastingadviseur in te schakelen om u te helpen bij de oprichting van uw bedrijf. Zij kunnen u helpen met de volgende taken:

 • Bepalen van de bedrijfsactiviteiten
 • Kies de juiste juridische structuur
 • Opstellen van de statuten
 • De inschrijving in het handelsregister aanvragen
 • BTW-registratie aanvragen
 • Financiering regelen
 • Jaarrekening opmaken

Een accountant of belastingadviseur kan u ook helpen met de lopende administratie van uw onderneming, zoals het indienen van jaaraangiften en het opstellen van jaarrekeningen. Dit kan u veel tijd en geld besparen.

Conclusie

Zoals u ziet zijn er een aantal eenmalige en doorlopende kosten verbonden aan het oprichten en runnen van een BV. Voordat u besluit tot deze bedrijfsstructuur over te gaan, dient u al deze kosten in ogenschouw te nemen. Op die manier weet u zeker dat het oprichten van een BV de juiste keuze is voor uw bedrijf.

Relevante artikelen

Boekhouder inhuren: Wat kost dat?
Boekhouder inhuren: Wat kost dat?
Een boekhouder inhuren: Wat kost dat nou precies? In dit artikel lees je meer over wat een boekhouder is en wat een boekhouder kost.
Lees meer...