Dubbel boekhouden; Wat houdt het in?

Dubbel boekhouden; Wat houdt het in?
Auteur: David Krapels - 16 juni 2020 Dubbel boekhouden; Wat houdt het in? van boekhouderkaart.nl

Dubbel boekhouden is een specifieke manier binnen de wereld van boekhouden waarbij elke gebeurtenis dubbel wordt geadministreerd. Dit klinkt in eerste instantie wellicht wat vaag, vandaar dat we er bij deze dieper op ingaan.

Elke gebeurtenis, ook wel transactie genoemd, wordt bij dubbel boekhouden zowel op de creditkant als ook op de debetkant geregistreerd. Het is dus belangrijk dat je aan beide kanten terugvindt dat er iets heeft plaatsgevonden.

Zoals standaard bij boekhouding, is de linkerkant de debetzijnde en de rechterkant de creditzijde. Laten we er een voorbeeld bij pakken:

Stel er is een toename in de bezittingen van een bedrijf. Bijvoorbeeld door een aankoop van bedrijfsmateriaal. Daarmee wordt er aan de debetzijde van de activa een toename geboekt. Echter staat hier een geldbedrag tegenover, waardoor er ook een toename in de uitgaven wordt geboekt.

Dit is een typisch voorbeeld van dubbel boekhouden. Voor elke gebeurtenis vinden er twee veranderingen plaats binnen de boekhouding. Dit zorgt ervoor dat alles weer in balans is.

De vaste regels bij dubbel boekhouden

Er zijn enkele vaste regels waar je je aan moet houden om dubbel boekhouden op een correcte manier uit te voeren. Deze vaste regels zijn samen te vatten in de volgende 6 voorwaarden:

  • Is er een toename in bezit? Debiteer dan de rekening van bezit
  • Is er een afname van bezit? Crediteer dan de rekening van bezit
  • Is er een toename in schuld? Crediteer dan de rekening van schuld
  • Is er een afname in schuld? Debiteer dan de rekening van schuld
  • Is er een toename in eigen vermogen? Crediteer dan de rekening van eigen vermogen
  • Is er een afname in eigen vermogen? Debiteer dan de rekening van eigen vermogen

Wanneer je deze regels volledig en correct volgt, dan eindig je altijd met een balans op de verschillende grootboekrekeningen. Alleen dan is een gebeurtenis op een correcte wijze verwerkt.

Waar komt dubbel boekhouden vandaan?

Dubbel boekhouden heeft een lange en rijke historie. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is dubbel boekhouden al duizenden jaren oud. Rond 70 na Christus werd er in het Romeinse Rijk namelijk al mee gewerkt. Op één pagina werden dan alle uitbetalingen genoteerd, terwijl op de andere pagina de bonnetjes stonden. Zo werd er van één transactie aan beide kanten een duidelijke ‘boekhouding’ bijgehouden.

Later werd deze relatief simpele methode steeds verder uitgebouwd. In 1340 werd bijvoorbeeld in Genoa ook daadwerkelijk gesproken over debet en credit. Er ontstonden hele boekhoudingen met balansen zoals we die vandaag de dag nog altijd kennen.

Dubbel boekhouden in onderwijs

Tegenwoordig is dubbel boekhouden een volwaardig onderdeel van het onderwijs geworden. Zeker in het voortgezet onderwijs krijgen mensen veelvuldig te maken met deze onderwijsmethode. Een economische opleiding besteedt al snel een heel vak aan accounting. Dubbel boekhouden staat dan centraal in de technieken die worden toegepast. Daarmee heeft dubbel boekhouden in de samenleving van vandaag de dag een breed draagvlak. In bijna elk bedrijf wordt er wel op deze manier gewerkt.