Boekhouder mkb: Online regelen of zelf doen?

Boekhouder mkb: Online regelen of zelf doen?
Auteur: David Krapels - 16 juni 2020 Boekhouder mkb: Online regelen of zelf doen? van boekhouderkaart.nl

Als mkb’er zijn er in de basis twee manieren waarop je de boekhouding kunt regelen; online uitbesteden of zelf doen. In dit artikel gaan we naar beide opties kijken en aangeven wat in jouw specifieke situatie wellicht het beste van pas komt. Ga je voor een online mkb boekhouder of doe je liever alles zelf?

Zelf mkb boekhouden

Het grootste argument voor veel mensen om voor eigen boekhouder te spelen, is dat ze de controle in eigen hand hebben. Niemand van buitenaf heeft toegang tot belangrijke informatiegegevens. De administratie is uiteraard een onderdeel van het bedrijf dat van levensbelang is. Op deze manier wordt de privacy gewaarborgd.

Daarnaast heb je als mkb’er wellicht niet altijd de middelen om een boekhouder in huis te halen. Er gaat op dat moment dus veel tijd zitten in het op orde krijgen van de boekhouding. Je moet zelf alle gebeurtenissen bijhouden en deze op een goede manier in de administratie verwerken. En ben je op zoek naar een bepaald onderdeel van de boekhouding? Dan moet je zelf op zoek gaan naar de juiste informatie. Deze manier van werken wordt vaak als tijdsintensief bestempeld. Veel bedrijven leggen de eigen focus liever op andere, soms belangrijkere zaken. De tijd die aan het zelf boekhouder van een mkb spelen wordt besteed, had ook in de volgende zaken gestoken kunnen worden:

  • Groei van de mkb
  • Optimalisatie van processen
  • Extra projecten

Vandaar dat veel bedrijven ervoor kiezen om online een boekhouder voor de mkb te regelen.

Online boekhouder mkb regelen

De tweede en momenteel meest populaire optie is om je boekhouder voor je mkb online te regelen. Er wordt dan in grote mate gebruik gemaakt van boekhoudprogramma’s. Deze programma’s zijn zo ingericht dat ze voor ieder bedrijf op een overzichtelijke manier toegankelijk zijn. Je kunt alle gegevens van het bedrijf dan in deze online omgeving kwijt. Hierdoor bespaar je jezelf als onderneming een enorme hoeveelheid tijd. Alle gegevens zijn eenvoudig toegankelijk. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan informatie over een bepaalde boeking die een aantal maanden eerder is gedaan? Dan vind je deze in het gemiddelde boekhoudprogramma binnen enkele minuten met het grootste gemak terug.

Waar hecht je zelf het meeste waarde aan?

Om tot een waardevolle conclusie te komen, is het belangrijk dat je de belangrijkste voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar afweegt. Hecht je extreem veel waarde aan privacy en wil je graag alle gegevens van de mkb achter gesloten deuren houden? Dan is het wellicht verstandig om alles zelf te regelen, hoeveel extra tijd dat ook gaat kosten.

Ben je daarentegen juist liever gefocust op zaken als groei, marketing en het optimaliseren van andere onderdelen van het bedrijf? Dan is een online boekhouder voor je mkb gebruiken juist weer handiger. De vrijgekomen tijd is dan op een productievere manier te besteden.

Het is dus maar net waar je binnen de mkb de nadruk op legt. Voor beide opties is wat te zeggen. Qua boekhouder voor de mkb kun je verschillende kanten op.

Vergelijk MKB boekhouders en besteed het uit

Via Boekhouderkaart koppelen we jou snel aan een boekhouder die bij jouw MKB past. Vergelijk nu gratis 3 boekhouders, ga hiervoor naar onze boekhouding offerte aanvragen pagina.